Wat is Valentijnsdag?
Valentijnsdag: de dag van de liefde! Wat vieren we precies en waar komt deze dag vandaan? Wij zochten het voor je uit.
Valentijnsdag: de dag van de liefde! Op 14 februari verrassen we de mensen waar we gek op zijn. We sturen massaal lieve kaartjes naar onze partner, beste vriend(in) of naar onze geheime lover. We overspoelen elkaar met liefde en dat is iets heel moois! Maar wat is Valentijnsdag eigenlijk? Wat vieren we nu precies en waar komt deze dag vandaan? Wij zochten het voor je uit.
De geschiedenis van Valentijnsdag
Wanneer is Valentijnsdag ontstaan? Eigenlijk is daar geen officieel antwoord op. Er zijn namelijk verschillende theorieën over deze dag.
3 theorieën over Valentijnsdag
1. Liefde in tijden van oorlog
In de derde eeuw na Christus was er een Christelijke priester in Rome: Sint Valentijn. Volgens de wet die toen bestond, mochten soldaten uit het leger niet trouwen. Dit mocht niet omdat er werd gedacht dat soldaten die niet waren getrouwd, betere vechters waren en bereid waren om te sterven voor hun Romeinse keizer. Sint Valentijn sloot toch stiekem huwelijken van deze soldaten, omdat hij erin geloofde dat echte liefde alles overwon. Toen de keizer hierachter kwam, is Sint Valentijn vermoord op 14 februari 270. Zou Valentijnsdag ontstaan zijn omdat de priester iedereen liefde gunde ondanks de oorlog?
2. Een miraculeus gebaar van liefde
Een ander verhaal van deze Sint Valentijn is dat hij wonderbaarlijke genezingen kon verrichten. Hij had de pleegdochter van Asterius, de cipier, genezen van haar blindheid. Asterius was hier zó van onder de indruk dat hij zich ook bekeerde tot het Christendom. Op de avond voor de moord van Sint Valentijn had Sint Valentijn een brief gegeven aan Asterius die was gericht aan zijn dochter. Op deze brief stond ‘van jouw Valentijn. Misschien schrijven we dit daarom dus allemaal onder onze geheime liefdesbrief…
3. Een feest van geluk en liefde
Een andere theorie is dat Valentijnsdag een vervanger is van het Romeinse vruchtbaarheidsfeest Lupercalia. Dit feest werd op 15 februari gevierd en draaide om vruchtbaarheidsgod Lupercus. Bij de grotten werden namen van ongetrouwde vrouwen in een kom gegooid, waaruit vrijgezellen mannen een naam trokken. Eigenlijk een soort lootje trekken dus. Deze mensen waren tijdens Lupercalia aan elkaar gekoppeld. Toen het Christendom opkwam in Europa, werd dit feest verboden en veranderde het in Valentijnsdag.
Of dit allemaal waar is? We hebben geen idee. Er zijn namelijk weinig harde feiten te achterhalen. De geschiedenis van Valentijnsdag blijft daarom altijd een mysterieus raadsel.

De Betekenis van Valentijnsdag
Wat betekent Valentijnsdag eigenlijk, en waarom is het de dag van de liefde? In de veertiende eeuw schreef de Britse schrijver Geoffrey Chaucer een gedicht waarin hij beschreef hoe vogels in het begin van de lente hun partner kiezen. Februari werd vroeger beschouwd als het begin van de lente, de tijd waarin vogels nestjes maken en samenkomen in een romantische lentesfeer. Chaucer's gedicht was zo romantisch dat iedereen verliefd werd door zijn prachtige woorden. Dit wordt vaak gezien als de ware betekenis achter Valentijnsdag en misschien ook de reden waarom we liefdesgedichten schrijven voor onze (geheime) liefde op deze dag. Kortom, Valentijnsdag staat voor romantiek en wordt daarom ook wel 'de dag van de liefde' genoemd!
Valentijnsdag: het liefdesfeest
Tegenwoordig is Valentijnsdag vooral een commercieel liefdesfeest geworden. Het is dan ook niet verwonderlijk dat deze dag in Amerika werd gepopulariseerd door ondernemers die er winst uit wilden halen. Ze plaatsten advertenties in kranten om Valentijnsdag meer bekendheid te geven. Pas in de twintigste eeuw werd Valentijnsdag bekend in België.
Valentijnsdag in België: Enkele leuke plekjes en ideeën
Net zoals in vele andere delen van de wereld, is Valentijnsdag ook enorm populair in België. Er zijn heel wat romantische plekjes en activiteiten om te ontdekken in ons land. Trek naar het pittoreske Brugge, ga heerlijk dineren in Antwerpen, huur een romantische tiny house in de Ardennen of organiseer een chocolade weekend in het teken van de overheerlijke Belgische chocolade. Genoeg ideeën en inspiratie om Valentijnsdag in België te vieren dus!
Symbolische betekenis van Valentijnsdag
Het hart staat symbool voor liefde, en dus ook voor Valentijnsdag. Emoties komen vanuit het hart en het hart klopt sneller wanneer je verliefd bent. Vroeger dachten mensen zelfs dat het menselijk hart de vorm had van een hartje. Omdat het hart symbool staat voor liefde, zien we op Valentijnsdag alles in de vorm van een hartje: hartvormige ballonnen, kaarten, sieraden, chocoladeharten en nog veel meer! We LOVE it!
Een hele duidelijke verklaring voor deze dag is er dus niet. Hoe dan ook is het gewoon een super fijne traditie om aan mee te doen. Verras je geliefde met mooie kaartjes, gedichtjes en romantische cadeautjes op Valentijnsdag!
Nieuw bij Hallmark?
Maak een account aanOntdek de voordelen van De Hallmark Kaartclub
- Vier de nieuwe website met tijdelijk 50% welkomstkorting
- €1,00 korting voor verjaardagen uit je kalender
- Spaar voor gratis kaarten