Alleen gaan wonen: 10 handige tips
Een nieuwe fase in je leven: Je gaat alleen wonen!
Alleen wonen: Alles wat je moet weten
Een nieuwe fase in je leven: je gaat alleen wonen! Zelf bepalen wat je eet, de hele dag ongegeneerd in bed blijven liggen, je eigen rommel laten slingeren en zo lang in de badkamer staan als je wilt. Alleen wonen heeft enorm veel voordelen en lijkt fantastisch, maar er komt ook heel wat bij kijken. Vanaf nu moet je op je eigen benen staan en heel zelfstandig zijn. Je zal zelf de handen uit de mouwen moeten steken. Don’t worry, wij laten je niet zomaar aan je lot over en helpen je graag! Lees verder en ontdek leuke weetjes en 10 handige tips voor wanneer je alleen gaat wonen.

Op welke leeftijd gaan Belgen alleen wonen?
Wel, dat verschilt heel erg. Vaak hangt dat af van de situatie waarin je je bevindt. Ben je al op je 18de beginnen werken, dan kan je misschien iets sneller alleen gaan wonen. Studeer je tot je 25ste? Dan zal je wat minder geld op je spaarrekening hebben staan (als we ervan uitgaan dat je, zoals velen, een arme student bent 😉). Belgen verlaten hun ouderlijk huis, oftewel ‘Hotel mama’, rond hun 26ste levensjaar, Wat opvalt is dat mannen gemiddeld langer thuis blijven wonen dan vrouwen. De gemiddelde leeftijd stijgt elk jaar, en dat komt door allerlei zaken. De coronacrisis en de onzekerheid op de arbeidsmarkt spelen hierbij een rol. Maar eerlijk is eerlijk, veel mensen vinden het stiekem gewoon heel fijn om nog thuis te wonen. Dat mag natuurlijk ook!
Het belangrijkste is dat je de stap waagt wanneer je er helemaal klaar voor bent. Ben je zeker van je stuk en laat je financiële situatie het toe? Dan is het misschien tijd om ‘Hotel mama’ te verlaten en de sprong te wagen!
Wat kost alleen wonen echt?
Waarschijnlijk kom je daar pas echt achter wanneer je al een tijdje alleen woont. Er zijn altijd wel zaken waar je niet aan gedacht hebt of dingen die wat duurder uitvallen. Alleen wonen is tenslotte niet gratis (maar wel leuk!). Denk goed na over al je kosten en probeer deze mee te nemen in de berekening van je maandelijks of jaarlijks budget.
Er zijn enkele vaste kosten waar je niet omheen kunt, zoals huur, auto en verzekeringen. Vergeet ook de kleinere uitgaven zoals maandelijkse abonnementen niet; deze kunnen snel oplopen. Door alles mee te nemen in je budget, weet je precies wat je overhoudt voor andere uitgaven.
Lijst van kosten wanneer je alleen gaat wonen
Wij stelden alvast een lijst samen ter inspiratie. Neem al deze zaken mee in je maandelijks budget:
- Huur/hypotheek
- Energiekosten (gas, elektriciteit)
- Water
- Verzekeringen (brand, auto, hospitalisatie)
- Gemeentelijke belastingen
- Boodschappen
- Sport/fitness abonnementen
- Netflix/Streamz /Spotify
- Gsm abonnement
- Internet
- Tv-abonnement
- Vervoer (auto oftewel openbaar vervoerskosten)
- Vakantiegeld
- Restaurant
- Uitgaan en ontspanning

Alleen wonen: 10 handige tips
Wat moet je allemaal regelen en in orde brengen? Hoe ga je slim met je geld om? Hoe krijg je alles georganiseerd en houd je tegelijkertijd nog tijd over om leuke dingen te doen? Allemaal belangrijke vragen waar je goed over moet nadenken. Natuurlijk heb je het nog nooit eerder gedaan en dus is het logisch dat je wel wat hulp kunt gebruiken. Volg de onderstaande checklist wanneer je alleen gaat wonen. Deze tips helpen je om je financiële situatie op orde te krijgen.
1. Verzamel spullen om alleen te gaan wonen
Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met spullen verzamelen. Of je nu van plan bent om over een paar jaar of over een paar maanden op jezelf te gaan wonen, sommige spullen zijn onmisbaar. Denk aan bestek, potten en pannen, zetels, kasten, een bed, toiletartikelen en bureaus. Vraag sommige spullen als verjaardagscadeau of kerstcadeau. Zo hoef je niet alles ineens te kopen als je eenmaal alleen gaat wonen.
2. Check de kringloopwinkel
Alleen wonen kost veel geld. Je hoeft niet alles nieuw te kopen en soms kun je veel besparen door tweedehands spullen te kopen. Sla daarom tijdens het winkelen de kringloopwinkel niet over. Je moet een beetje geluk hebben, maar soms kun je hier echt leuke en handige spullen op de kop tikken. Misschien vind je wel een oud bureau of mooie kast die je helemaal kunt opmaken, of een toffe vintage tafellamp die perfect in je droominterieur past.
3. Bereken je maandelijks budget
De grootste kosten die komen kijken bij alleen wonen kan je in een Excel bestand gieten, zodat je je maandelijks budget kan berekenen. Denk hierbij aan je netto inkomen, huur, verzekeringen, budget voor boodschappen, budget voor pintjes en uitgaan, abonnementen, en de reizen die je wil maken. Heb je alles genoteerd? Bereken dan hoeveel je maandelijks nodig hebt en kijk of je je huidige levensstijl zou kunnen financieren. Wanneer je een echte shopaholic bent, moet je misschien toch wat strenger voor jezelf gaan worden, en als je vaak op restaurant gaat, is het misschien een goed idee om wat meer zelf te koken.
4. Breng je verzekeringen in orde
Je verzekeringen regelen is een vervelende taak, maar wel noodzakelijk. Welke verzekeringen je specifiek nodig hebt, hangt af van je situatie, maar denk zeker aan deze: brandverzekering, familiale verzekering, hospitalisatieverzekering en groepsverzekering.
5. Bespaar op boodschappen en check aanbiedingen
Een voordeel van alleen wonen: eten waar je zin in hebt! Alleen merk je misschien snel dat je nogal een dure smaak hebt. Als dat zo moet je meer op de aanbiedingen in de supermarkt letten, en daar je avondeten op afstemmen. Zijn de tomaten in promotie? Maak een grote pot tomatensoep of spaghettisaus en vries het in zodat je er meerdere dagen van kunt eten. Zo bespaar je geld dat je eventueel kunt gebruiken om af en toe uit eten te gaan. Een win-win!
6. Koop basisproducten voor in de voorraadkast
Zit je een beetje krap bij kas of heb je geen zin om boodschappen te doen? Dan is het handig om in je in je voorraadkast te kunnen duiken. Maak met die ingrediënten een simpel maar lekker gerechtje en bespaar geld en moeite. Pakken rijst en spaghetti, enkele potten spaghettisaus en wat groenten in blik zijn hiervoor de ideale producten. Met een beetje creativiteit kan je zeker iets lekker creëren.
7. Poets tijdens de week
Zorg tijdens een werkdag voor een ochtend of avond waarop je wat tijd vrijmaakt om te poetsen. Als je die dag even hard bent voor jezelf, heb je er profijt van in het weekend. Tijdens het weekend wil je leuke dingen doen en wil je vooral niet bezig zijn met huishoudelijke taken. Makkelijker gezegd dan gedaan, maar wie weet lukt het je!
8. Een koffieapparaat is een must
Kan jij ook niet zonder koffie in de ochtend? Dan is een koffieapparaat geen overbodige luxe. Je hoeft niet direct voor het duurste apparaat te gaan, maar zorg ervoor dat je een apparaat hebt. Een heerlijk kopje koffie in de ochtend kan wonderen doen!
9. Zet wat extra geld aan de kant voor noodgevallen
Zet maandelijks een kleine som geld aan de kant voor onvoorziene omstandigheden. Het kan altijd gebeuren dat je iets stuk maakt of dat je een klein ongeval hebt waardoor je even grote kosten moet maken. Zorg dat je daardoor niet in de problemen komt en neem dit mee in je maandbudget.
10. Zorg dat de post op je nieuw adres aankomt
Dat de aanbiedingen van je favoriete kledingwinkel nog bij je ouderlijk huis aankomen, is niet zo erg, maar als je je adres vergeet te veranderen, mis je ook belangrijke post. Zorg dat je goed georganiseerd bent zodat je helemaal klaar bent om alleen te gaan wonen.
Zoals je ziet, komt er heel wat kijken bij alleen wonen. Maar vergeet niet: het is ook een leuke en spannende stap in je leven. Je leert zelfstandig zijn, hebt meer vrijheid en kunt volop genieten van je eigen plekje. Veel succes en geniet ervan!
Nieuw bij Hallmark?
Maak een account aanOntdek de voordelen van De Hallmark Kaartclub
- Vier de nieuwe website met tijdelijk 50% welkomstkorting
- €1,00 korting voor verjaardagen uit je kalender
- Spaar voor gratis kaarten